E o discuție ce ar trebui dezbătută tot mai mult. Sigur, puteți fi de acord cu mine sau nu puteți. E clar, România este o țară în plină dezvoltare, iar noi nu ne permitem întotdeauna cel mai bun aer condiționat, ci căutăm variante în bugetul nostru.
Problema este că sunt atât de multe modele ieftine în magazine, chiar și în online încât nici nu mai știm ce trebuie să alegem.
Adevărul este că și modelele ieftine sunt decente. Sigur, nu au opțiunile disponibile la modelele bune, dar îți poți face o idee.
Cea mai mare problemă va fi în momentul în care va trebui să îi faceți service. Pe lângă faptul că multe nu au autodiagnosticare, cele mai multe vor avea probleme la placa de bază. Acea placă de bază poate fi integrată și, de cele mai multe ori, costă fix cât un aparat de aer condiționat nou.
În schimb, dacă ne orientăm spre unul dintre modelele de top intervenția într-un service este mult mai ușoară și nu atât de scumpă. Sigur, gândindu-ne că în România sunt salariile atât de mici… nu prea putem avea pretenții.
Ne facem treaba cu ceea ce avem. Totuși, dacă e posibilitate pentru a face o investiție în așa ceva… merită.
Andrei a zis
Merita! Sunt mai slăbuțe într-adevăr in ceea ce privește calitatea și tocmai de aceea trebuie acordată o mai mare atenție montajului dar și exploatării.
1. La montare trebuiesc respectate strict distanțele minime fata de perete și tavan,poziționarea unității interne astfel încât fluxul de aer să aibă o buna circulatie,vidarea instalației,închiderea căpăcelelor robineților și valvei service cu banda de teflon pentru că pe acolo poți avea scurgeri de gaz,eu am patit-o!!!
2.In exploatare trebuie acordată o mare atenție igienizării,o data pe an macar curățate filtrele,radiatoarele și paletele turbinei.
Temperatura setata in camera trebuie sa permită intrarea în pauza a compresorului,foarte important!
Un rol important îl joacă și verificarea anuală a presiunii din instalație. Fara suficient gaz efortul depus de compresor este mai mare,deoarece timpul de funcționare creste.
Concret,afara am 35’C,in camera eu setez 18’C și pornesc aparatul.Este clar că șansele să reușească să ajungă la cele 18’C setate de mine sunt mici,așa că aparatul “munceste” din greu,fara pauze,se încinge și în câțiva ani maxim se arde compresorul,placa electronică ori un releu…
In concluzie aparatele ieftine daca sunt instalate și exploatate corect pot oferii satisfactii pentru foarte lungi perioade de timp la fel de bine că și cele scumpe.Au aceleași calități,aceleași temperaturi și oferă acelasi aer rece.
Legat de funcții sa fim serioși,in general este o vrăjeală de marketing și niște butoane in plus pe telecomanda!
Singura funcție notabilă este controlarea aparatului de la distanță prin wi-fi dar sunt convins că majoritatea pot trăii foarte bine fara ea.
Toate cele bune!
Petruș a zis
De acord cu multe cele de mai sus, dar funcția de dezumidificare, de exemplu, este foarte ok chiar dacă nu o simțim în mod direct, pe termen lung afectează, mai ales dacă sunt persoane ce au probleme de respirație.
Melanie a zis
Ca orice alt electrocasnic. Ce este ieftin la cumparare, devine scump pe parcurs, sau chiar de unica folosinta.