După ce am ales aparatul de aer condiționat iată că trebuie să ne gândim unde îl poziționăm. Și, oricât de mult am vrea noi să credem că nu contează poziționarea, din experiență vă spun că trebuie să ținem cont de acest lucru. Trebuie să fim atenți la felul în care este făcut montajul, ce locuri sunt disponibile pentru amplasare, dar și materiale pe care le folosim la instalare. Chiar și banalii suporți de aer condiționat contează. Trebuie să fie de calitate.
Aer condiționat în sufragerie
Am mai discutat despre acest lucru aici. În mare, trebuie să țineți cont ca acesta să:
- nu bată în direcția televizorului sau a proiectorului
- să nu vă deranjeze când stați pe canapea sau fotolii
- dacă nu puteți altfel folosiți-vă de funcția de swipe. Mai bine să fie aer indirect. Eventual, puteți merge pe ceva mai puternic, care să aibă putere să răcească indirect camera
Aer condiționat în dormitor
Este un pic mai complicat, mai ales dacă sunteți persoane care nu suportați atât de mult căldura și doriți să dormiți cu aerul condiționat pornit.
Nu, nu este o greșeală, însă este bine să țineți cont și de câteva sfaturi.
Exact ca la sufragerie aveți în vedere ca acesta să nu bată în zona în care stați cel mai mult. În cazul de față, nu trebuie să bată spre salteaua de pat.
Aici mai intervin câteva lucruri precum silențiozitatea aparatului. Chiar este util ca acesta să fie foarte silențios. Mă gândesc că n-ar trebui să ne disturbe deloc somnul. Practic, să nu știm că este în cameră cu noi.
Dacă este un pic supradimensionat(de putere mai mare) ar fi bine ca noi să-l putem folosi pe turație mai mică. Teoretic, însă, dacă îl folosim permanent, ar trebui să regleze mult mai bine temperatura în cameră.
Aer condiționat pe hol
Este deja un lucru din ce în ce mai comun la noi. Lipsa de informare, dar și faptul că românul trage să economisească a făcut ca acesta să se orienteze spre modele ieftine, cât mai mari și care ar trebui să răcească holul și toată casa.
Există, sigur, posibilitatea, ca apartamentul să fie mic și să nu fie atât de multe probleme. Totuși, n-ar fi rău să încercați să instalați în cameră.
Dacă v-ați hotărât la hol trebuie să fiți conștienți de următoarele:
- nu veți putea răci uniform camerele, nu veți avea o temperatură constantă.
- veți fi obligați să stați cu ușile deschise
- funcții de dezumidificare sunt aproape inexistente sau inutile
Aer condiționat pe balcon?
Nu știu care ar fi motivul pentru care ai face acest lucru. Este de știut faptul că soarele, de cele mai multe ori, ajunge acolo. În plus, nu știu de ce ai vrea să răcești doar balconul și, cel mult camera din jur.
Aer condiționat pentru camera copilului?
Fiecare știe ce are de făcut, fiecare crește copiii așa cum consideră. Totuși, există studii prin care este recomandat să ținem geamul deschis și să aerisim camera non stop.
Cât despre temperatura camerei poate că ar fi mai bine să vă gândiți dacă nu cumva salteaua este din salex sau din material ce păstrează căldura. Altfel, cel mic eu cred că n-are nevoie de acest „confort”. Nu cât timp este în creștere.
Sunt multe detalii de care trebuie să ținem cont la instalarea unui aer condiționat. Noi am precizat câteva, dar sigur mai sunt și situații pe care le-am omis. Cu timpul, dar și cu ajutorul vostru, vom încerca să propunem subiecte cât mai diversificate din această arie.
C.V. a zis
Am citit articolul si este bine de luat in considerare cele scrise . Eu am aer conditionat Samsung 24000 BTU , si am instalat in hol . Apartamentul este de 4 camere si are o suprafata utila de 91 mp. Folosesc pentru racirea a 3 camere , dormitoare pozitionate la nord . Intradevar trebuie sa tin usile deschise , dar este si un avantaj fiindca nu suntem sub jetul direct de aer, care ar putea produce o raceala de toata frumusetea . Or unde am instala sunt avantaje si dezavantaje .
Petruș a zis
Este foarte corect ce îmi spuneți. Și eu tot lucrul ăsta l-am gândit când am pus aparatul.
Din punctul de vedere al eficienței energetice nu e tocmai ok, dar sănătatea e pe primul plan 🙂
Dar mai este variantă. Modelele noi, de la orice producător mare, are senzor de proximititate și nu bate aerul direct în tine.