Este perioada aceea a anului în care nu știi cum să cauți mai repede ofertele pentru aparatele de aer condiționat. Nu e așa?!
Te oftici de faptul că vecinii tăi au beneficiat de montaj gratuit, dar speri ca tu să iei un model mai bun, mai economic și mai fiabil.
Dacă citești articolul ăsta în aprilie sau în mai mă bucur pentru tine. Ai o șansă să nu dai de „aglomerație”. Evident că mă refer la echipele de montaj.
Țin minte că anul trecut a fost foarte cald și foarte mulți și-au achiziționat un aer condiționat. Pur și simplu, echipele nu făceau față. Erau suprasolicitate, indiferent dacă vorbeam de magazinele fizice sau de cele online. Eu unul prefer a 2 a variantă pentru că este mai comod să fac toate operațiunile și să îi aștept acasă.
Ne vom referi doar la modelele pentru apartamente. Voi mai aduce în discuție și vă voi da și alte sfaturi, dar în alte articole, dar întâi să acoperim aria care ne interesează foarte mult.
Aer condiționat pentru apartament. Cum alegem și ce sfaturi trebuie luate în considerare?
Hai să vedem câteva considerente stricte pentru cei care vor să instaleze în apartament.
Dimensiunea camerei
Îmi place ideea de a avea un aer condiționat într-o cameră, dar, totuși, mă gândesc și la sănătate. Și poate că suntem tineri, poate că suntem tentați să luăm un aparat ieftin și de mare putere și să-l trântim în ceafă, dar nu este chiar cea mai bună soluție. De fapt, este… pentru 2, 3 ani.
Dacă apartamentul este mic, de 40-50 de metri pătrați poate că ar fi bine să vă poziționați aparatul pe undeva pe la jumătate.
Eu am luat un model mai mare și l-am pus în bucătărie. În lunile toride ținem pornit ca să facem o medie constantă de temperatură și să nu ne afecteze în mod direct aerul rece. Dacă deja aveți o suprafată foarte mare cred că ar fi bine să alegeți 2 modele cu mai mulți BTU. Vedeți în tabelul de mai jos recomandările mele.
BTU. Ce este și cât avem nevoie pentru un apartament obișnuit?
În strânsă legătură cu dimensiunea camerei alegerea este și BTU. Este unitatea de măsură pentru aparatele de aer condiționat. Se traduce în British Thermal Units și reprezintă unitatea de măsură pentru căldură și răcire a instalațiilor.
De exemplu avem următoarele:
- 1000 BTU/h = 293 W
Nu vă speriați de măsurătoare de mai sus pentru că nu este complet relevantă. Un astfel de aer condiționat are puncte maxime și minime de consum de energie electrică.
BTU | Locuință |
---|---|
9000 | 18-25 |
12000 | 25-35 |
14000 | 35-45 |
18000 | 45-60 |
24000 | 60-75 |
Dacă vreți să scăpați de grija calculelor este bine să folosiți acest calculator. Sigur, unitatea de măsură nu este aceeași cu cea de la noi, ci este realizat de americani. Dar puteți estima sau transforma după. Măcar pentru verificare!
Cum se face calculul?
Formula de bază este: Volumul Camerei (mc) * 40 W (necesarul mediu de răcire / încălzire pe metru cub) * 3,412 (conversie în BTU/h)
Să zicem că avem o cameră de 25mp cu înălțimea de 3m. Ajungem pe la 75 mc * 40W = 3000W. Va trebui să înmulțim cu 3.412 și va rezulta 10236 BTU/h. Cu alte cuvinte, va trebui să luăm un aparat de 9000 BTU și abia va face față sau să urcăm la unul de 12000 de BTU ce ne va rezolva problemele din casă, fără „oboseală”.
Sigur, ca totul să fie ok trebuie luată și o marjă de eroare pentru că sunt camere ce au și geamuri, iar treaba stă diferit. Calculul de mai sus este ideal, fără persoane în interior. Un om ar trebui să mai consume în jur de 400 BTU/ oră, iar dacă mai sunt electrocasnice în jur trebuie să le luăm și pe acestea în calcul.
Luați în calcul și poziția apartamentului. Dacă este pe partea cu soare, dacă este la ultimul etaj sau dacă aveți rulouri. Toate aceste aspecte contează.
Motor BLDC?
Dacă există buget pentru aparatele de aer condiționat vă recomand să alegeți un model cu tehnologia BLDC. Am dezvoltat subiectul aici. Vă recomand să îl parcurgeți.
Totodată, pentru răcire, se recomandă tehnologii cât mai noi. De exemplu, R32 și HFO pentru tehnologia de răcire.
Spre ce tip de aer condiționat să mă orientez?
Samsung AR12TXFYAWKNEU
- clasa A++
- 12000 BTU
- 46 dB
Daikin ATXF35E-ARXF35E
- clasa A++
- 12000 BTU
- 59 dB
Gree Pulsar GWH12AGB-K6DNA1A
- Cold Plasma+
- Filtru Catechin
- Autocuratare
- Kit instalare inclus
Sunt mai multe tipuri de aer condiționat. O să le enumăr mai jos pe toate.
- de tavan
- de perete
- portabile
- multi-splituri
Multi split & de tavan
Depinde foarte mult ceea ce doriți să faceți. Mi se par interesante multi spliturile dacă sunteți la roșu cu apartamentul. Să zicem că abia l-ați cumpărat și știți sigur că veți strica totul și reamenaja. Atunci se poate integra și unul de genul.
Totuși, aveți grijă că sunt și ceva dezavantaje: nu se poate pune o temperatură diferită, în camere diferite. Aceeași temperatură va fi în ambele camere.
Mi se pare un pic anevoios pentru că sunt situații în care ai nevoie de mai mult. Să zicem că ai 2 calculatoare pornite în acea cameră. Căldura degajată va fi mai mare, mult mai mare. Sau poate că ai o bucătărie pe care vrei să o răcorești. În momentele în care faci de mâncare… va fi insuportabil de cald.
Mai sunt și cele de tavan, dar nu mi se par potrivite pentru apartament. Tot la fel, dacă vă hotărâți pentru acestea, alegeți la renovarea apartamentului. Poate că faceți un tavan fals, poate că aduceți alte modificări.
Portabile
Nu le recomand. Sunt anevoioase. Sunt un fel de ventilatoare ce își fac treaba. Dar ai de ales să faci o gaură, să crapi geamul, ca să poți să răcești. Mi se par inutile în majoritatea cazurilor.
Sunt portabile doar cu numele, din moment ce ești obligat să ai un furtun de aerisire.
Cele spre care ar trebui să vă axați ar trebui să fie cele clasice. Se instalează și fără prea multe pretenții, cei ce la firmele de montaj lucrează curat, chiar dacă ați renovat în prealabil.
Clasa de eficiență energetică
Cu cât investiți mai mult la început, cu atât veți avea un consum mai mic în viitor. Avem câteva clase energetice reglementate de Uniunea Europeană. Așadar, trebuie să fim un pic atenți la noile date.
Filtre folosite pentru aerul condiționat
Nu faceți rabat la ele și nu le ignorați. O să vă „sufle” în ceafă și nu veți ști de ce. Se pot dezvolta boli pentru că nu schimbați filtrele.
Sunt de 3 tipuri:
- de aer
- de praf
- de miros
De obicei, când luați un aparat nou o să vă ofere și câteva filtre de rezervă. Aveți grijă să le schimbați. Măcar la un an. Nu ignorați acel praf necăcios de la pornirea aparatului.
Ca tipuri de filtre avem următoarele:
- filtre de plastic(este indicat să le spălați la fiecare nou sezon)
- filtre din catechin(cu rol de purificare al aerului)
- filtre din cărbune activ(pentru miros)
- filtre electrostatice(pentru eliminarea alergenilor)
- filtre de ionizare(tot pentru a reține praful și germenii din aer)
Agent frigorific
Pe atât de util, pe atât de ignorat. Sunt multe modele pe piață, dar puține cu următoarele tipuri:
- R410a
- R134a
Ar fi ok să vă orientați spre unul dintre cele de mai sus. În general, cei de la Gree, de exemplu, folosesc R-410A. Este util, extrem de util să beneficiezi de cele mai noi tehnologii. Va ajuta aerul condiționat să transfere energia pe distanțe mai lungi, cu țevi mai subțiri.
Design-ul aparatului
Încep să fie tot mai futuriste și să aibă un design plăcut. Mă interesează aspectul dacă îl voi ține în camera de zi. Nu mi-ar plăcea să îl știu urât lângă oaspeți. Sigur, până la urmă este un aer condiționat. Toată lumea are.
Dar dacă se poate să aibă și un design ok… de ce nu?
Evident că, cu cât arată mai bine, cu atât cresc și pretențiile financiare. Dar dacă este în cameră ce n-are atât de mult acces la public de ce să ne batem capul? 🙂
Montaj
Mă uit la câteva filmulețe foarte interesante cu montajele pentru englezi. Iată mai jos detalii:
Sigur că unii au considerat că este util, din punct de vedere financiar, să își facă unul de la 0. Mi se pare tare anevoios, dar iată mai jos ce a ieșit.
Echipele de la noi au început să monteze foarte bine. Din păcate, pe timp de vară, unii se mai grăbesc. Este bine să stați lângă ei. Apropo, sunt situații în care furtunul costă. E bine să vă încadrați în metri pe care îl vedeți în descrierea produsului și a instalării.
De exemplu, la mine furtunul a avut 3 metri. Ce a fost peste a trebuit să plătesc în plus. Chiar și pentru că am dat o gaură în plus mi-a taxat în plus.
Orice alt serviciu, orice altă intervenție trebuie plătită așa că pregătiți-vă sufletește și gândiți-vă bine unde veți instala dispozitivul.
Unde amplasez aerul condiționat?
Nu este o regulă general valabilă. Totuși, luați în calcul faptul că amplasarea acestuia într-un spațiu mai mare decât trebuie poate duce la pierderea garanție.
Concret, dacă aveți o cameră de 50mp nu este recomandat să puneți un model de 9000 de BTU. Nu va face față, va fi solicitat și automat vor apărea probleme, inclusiv cu garanția.
Sfaturi de bun simț
- Toată lumea știe că unele veri sunt toride. A fost iarnă grea, posibil ca vara să fie și mai grea. Așadar, nu exagerați cu aerul condiționat. Nu simți azi, dar sigur te va durea ceva mâine.
- Încercați să dormiți fără el pornit. Sau dacă este pornit să nu fie în aceeași cameră cu voi. Lăsați o ușă deschisă, faceți într-un fel.
- Nu lăsați copiii să stea sub el. Se duce și mama imunității, în timp.
- Aerisiți bine camera în care este aerul condiționat poziționat.
- Dezinfectați-l ori de câte ori aveți ocazia. Nu exagerați, totuși.
Nivelul de zgomot al aparatului
Nu pun atât de mare preț pe acesta și chiar sunt sensibil. Da, va fi un maxim de răcire și de zgomot atunci când este pornit în casă și diferența de curent este mare. Totuși, nu pot să nu văd faptul că, dacă ajunge la temperatura optimă setată, nu mai este deloc zgomotos.
Evident că cele mai multe aparate au și opțiune Quiet. E utilă dacă aveți nevoie de aceasta.
Sunt modele ce pleacă de la 20 dB. Gândiți-vă că o mașină de spălat automată are 6-70 de dB în momentele în care centrifughează. Așadar, 20-30 de dB înseamnă mult prea puțin, după părerea mea.
Cele mai zgomotoase sunt cele de 24.000 de BTU. Tocmai de aceea este bine să nu fie folosite în anumite medii.
Funcțiile aparatului
S-au deșteptat foarte mult aparatele de aer condiționat. Cu un telefon putem să le programăm mult mai ușor, le putem controla de la distanță, prin WiFi și prin tot felul de aplicații. Sigur că prețul crește semnificativ, iar pasul următor probabil că va fi inteligența artificială.
Sunt deja foarte multe gadgeturi ce pot fi comandate vocal. Trebuie să vedem și lucrul ăsta, în curând.
Telecomenzile banale au funcții precum:
- programator pornit/ oprit
- autocurățare
- dezumidificare( dacă aparatul este prevăzut cu așa ceva)
- autodiagnoză în caz de erori.
Mai nou, avem modele ce pot fi comandate prin WiFi, cu ajutorul aplicațiilor de android.
Ce brand să alegem?
Voi face, într-un articol viitor, un top cu cele mai bune aparate de aer condiționat. Până atunci eu zic că trebuie să vă orientați spre brandurile cunoscute și să aibă tehnologia Inverter.
Fiabilitatea unui aparat de aer condiționat este dată și de rețeaua electrică. Cu cât avem mai multe căderi de tensiune, cu atât vor fi mai multe probleme. Este bine să alegeți și un stabilizator de tensiune dacă știți că sunt probleme pe rețea.
În plus, alegerea unui brand sau altul trebuie să se facă și luând în considerare serviciile post vânzare.
Kit de asamblare
Avem modele ce au inclus în preț kit-ul de asamblare, dar avem și modele ce nu au un kit inclus. Dacă nu este inclus, se plătește separat. Orientați-vă spre un model ce are acest kit. Este mai bine să știți exact pe ceea ce dați banii, să nu vă sperie prețurile firmelor de instalare.
Iată aici câteva detalii despre instalarea și prețuri pentru aceste servicii.
GHID ALEGERE AER CONDIȚIONAT
branduri Premium
- Toshiba
- Fujitsu
- Hitachi
- Daikin
- Mitsubishi
branduri Best Buy
- Samsung
- Panasonic
- Gree
- Whirlpool
- LG
Am încercat să realizez unul dintre cele mai interesante ghiduri pentru a vă îndruma în alegerea corectă a aerului condiționat. Sper ca acestea să vă ajute, dacă nu, haideți să ne auzim în comentarii pentru mai multe informații.
Cătălin a zis
Mulțumesc foarte mult pentru informațiile tale. Chiar mi-am luat model de la Samsung foarte tare. Mi-a plăcut ideea aia cu apartamentul. Am experimentat-o și zic că pe termen lung e mai bine.
Tor a zis
Salut.
Interesant articolul. Pot completa ca noi, ca firma(nu fac reclama), instalam foarte multe modele Vortex, Gree, Osaka ce sunt ok. Sigur, calitatea este la modelele de top.
Daca aveti bani mergeti pe mitsubishi, daikin, fujisu, dar atentie: modelele de top, nu cele low buget.
Neacsu a zis
Luați modele cu inverter și cât mai eficiente. Nu vă mai prostiți cu bălării de modele de 2 bani. Ieftin = prost!!!
Mircea a zis
Doresc sa achizitionez un aparat de aer conditionat.
Mi s-a pus pata pe unul cu „filtru ionizator”. In teorie si in prezentarea aparatului, pare sa ajute, dar in practica stie cineva cat de utila este aceasta functie? Sunt alergic la praf, polen si altele de prin aer si ma gandesc ca asa ceva ar putea ajuta.
Petruș a zis
Salut Mircea.
Bine ai venit pe tărâmul marketing-ului.
Filtrele acelea cu ioni negativi(O3) nu prea au nimic de-a face cu calitatea aerului din cameră. Eu zic că n-are sens să fie acesta un criteriu de departajare în alegerea aerului condiționat.
Practic, ozonul acela te ajută în stratosferă, nu la sol.
Ion Dulău a zis
Unii consideră ozonul ca făcând parte din medicina alternativă. Sigur, în cantități mici, n-ar trebui să fie probleme. Dacă n-ai probleme, automat nu îi crezi utili.
Nedelcu a zis
M-ar interesa sa pun si eu un aer conditionat in bucatarie. Se poate?
Petruș a zis
Bună ziua.
Cred că este o greșeală dacă încercați să faceți lucrul acesta. Nu este recomandat să instalați în bucătărie un aer condiționat, oricât de mică și de mare ar fi aceasta.
Presupun că in bucătărie veți face mâncare. Evident că toată grăsimea și tot mirosul de mâncare va ajunge spre aerul condiționat.
Nici nu mai vorbim de purificare sau de filtrare, ci direct de grăsime depusă pe filtre.
Nu numai că îl veți strica, dar e posibil să nu vă funcționeze foarte mult. Nici nu mai vorbim de diferența de temperatură între cele două. Una încălzește(plita încorporabilă, cealaltă răcește.
Eu unul nu recomand acest lucru.
IonescuN a zis
Modele noi sunt dotate cu tehnologia Inverter, deci sunt mai economice. Eu mi-am montat un aer conditionat Viessmann Vitoclima foarte silentios care se poate folosi fara probleme pe timp de noapte pentru ca nu deranjeaza. Un alt aspect extrem de important este modul turbo care aduce temperatura dorita intr-un timp extrem de scurt.
Petruș a zis
De acord, dar modul turbo nu știu cât de sănătos este pentru corp. E frumos să poți să răcești camera, dar să nu fie un șoc mult prea mare când răcește. Poate să nu stai în camera aceea cât timp faci răcirea…
Cristi a zis
Deschid o sala de fitness si doresc sa instalez un sistem de climatizare. Care ar fi cel mai adecvat?
Petruș a zis
E puțin cam greu să-ți recomand de la distanță pentru așa ceva. Trebuie ca cineva specializat să facă un calcul la fața locului.
Trebuie avute mult mai multe lucruri în vedere precum:
– geamuri
– poziția spre soare
– dimensiunea incintei
– luat în considerare că băieții degajă ceva căldură când „se agită”
Trebuie făcute ceva calcule și văzut exact.
Maria a zis
Buna seara
Intentionez sa cumpar un aparat de aer conditionat insa daca nu am avut…nu stapanesc problema…am intrebat fiecare isi dau cu parerea insa ce se repeta este”cumpara ti SAMSUNG ” Insa dvs ati iesit pe piata si cu alte denumiri
Nu stiu ce sa aleg
Apt are 53 mp
Intentionez sa l vand de la 2 sa trec la 3 cam normal ca il voi lua cu mine !
Deci cum procedez ??????
Petruș a zis
Bună Maria. Nu este rău nici Samsung. Părerea mea ar fi să mergi cu aer condiționat în fiecare cameră. Ei sunt medii din punctul de vedere al calității, dar mizează pe faptul că au marketing foarte bun la celelalte produse.
Fiind apartament de 53mp eu aș zice unul în sufragerie și unul în dormitor de 9000 BTU. De exemplu, cu 2 bucăți de Samsung AR12MSFHBWKNEU faceți treabă foarte ok.
Sigur, dacă doriți să investiți în tehnologie de ultimă generație, cu sisteme de recunoaștere a poziției, cu IR și toate nebuniile trebuie să vă orientați mai sus… spre Daikin, spre Mitsubishi. Dar și prețurile cresc destul…
Victor a zis
Nu știu cum de nu zice nimeni nimic de aparatele de aer condiționat de la Fujisu.
Vad ca sunt in topul vostru, dar pare ca nu puneti suficient accent pe ele. Eu le-as recomanda mai mult. Ceva modele tari sunt aici.
MARGARETA a zis
DORESC SA CUMPAR UN APARAT DE AC CARE SA FUNCTIONEZE SI PT INCALZIT APARTAMENTUL IARNA;CE IMI RECOMANDATI?MULTUMESC
Petruș a zis
Bună Margareta. Am nevoie de mai multe detalii. Cam care este spațiul pe care vrei să îl răcești/ încălzești. Cum este poziționat în funcție de soare?
ADRIAN a zis
vreau sa achizitionez 2 bucati AC de 9000 BTU pentru doua dormitoare de aprox 15m2 fiecare. Am buget de 2000RON/bucata + instalare. daca ma puteti ajuta cu doua recomandari v-as fi recunoscator. Nu tin la control prin WIFI.
Petruș a zis
Dormitoarele sunt apropiate? Mă gândesc că ați putea alege un multi split.
adrian a zis
sunt apropiate.au perete comun dar am inteles ca un AC bun cu multi spit e mai scump decat doua bucati clasice. daca nu abuzez recomandati-mi si un multi split. multumesc.
Petruș a zis
Într-adevăr, depășește bugetul dvs. Undeva la 4500 pentru ambele, fără instalare. Nu-și are rostul având în vedere eficiența energetică mai slabă. Puteți merge pe așa ceva.
oprea florin a zis
Problema mea: Vine iarna(nu-i ca vara) si nu am centrala , caldura nu se mai da si m-am gandit la un aparat Aer Conditionat. Camera 13 mp.-et 4 soarele est(geamul meu ), Rugamintea meaeste — Ce model recomandati???.. –Ma gandeam la 9000 Btu, … Multumesc ptr informatii .
Petruș a zis
Aerul condiționat știți că nu funcționează la mai puțin de -15 grade? 🙂 Daca avem ghinionul să fie o iarnă grea?
Alin a zis
Credeti ca conteaza agentul frigorific?R 32 sau R 410A?
Petruș a zis
Se recomandă R32 doar pentru faptul că este ecologic și este noul tip de freon. În timp va fi înlocuit 410A. Ca randament sunt pe aceeași linie.
Dan a zis
Pana la ce temperatura poate raci aerul intro camera de 9m patrati un BTU 9000. Coboara pana la 10 grade ?
Petruș a zis
Salut Dan. Coboară până la minimul pe care îl poate atinge: 16-18 grade. Diferența între 9000 și 12000 BTU este de viteza de atingere a acestei valori.
Mircea a zis
Buna ziua, intenționez sa achiziționez doua aparate de condiționat pentru doua dormitoare marca YAMATO YGW 09 IG2 – split de perete inverter 2018. 9000 BTU Ce știți de acest model? E Ok?
Petruș a zis
YAMATO sunt dispozitive japoneze. Fac modele foarte ok. Totuși, nu am identificat modelul despre care vorbiți. Sigur ați scris corect modelul? Îmi puteți da un link cu acesta?
Costin a zis
Am lucrat 5 ani in climatizare si pot sa-ti spun cu mina pe inima ca aerul rece n-are prostul obicei (precum cel al apei care te inunda) sa circule nestingherit prin tot apartamentul.
Am avut clienti care-si luau un split de 24.000 BTU si aveau pretentia sa-l montam pe hol, chipurile asa fusesera ei sfatuiti de vinzator (sic!). Ca asa va racori tot apartamentul.
Noi zimbeam, il montam, le luam banii si-n cel mult 3 zile ne chemau sa-l mutam. De ce? Ii cereau 18 grade, ala racea holul pe loc, facea microclimat si deconecta compresorul. Si, cu toate ca tineau usile de la sufragerie/dormitoare deschise, canci racoare.
Concluzia: daca n-ai camere foarte mari, pune cite unul de
9000 BTU in fiecare.
Marci? Daikin si Fuji Heavy Industries.
Celelate-s poezii care la 35 grade in soare deja nu mai racesc aproape deloc. Vrei pocnitori? Atunci monteaza unitatea exterioara pe un perete exterior orientat spre nord. Sau intr-o pozitie unde nu bate soarele-n el.
Adi a zis
Buna!Doresc sa achizitionez un aparat de AC.Tesla 12000BTU aparut de curand pe sit-urile Flanco si E-mag. Vreau parerea dumneavoastra despre acest aparat.Multumesc!
Petruș a zis
Raportul calitate preț nu merită. Mai bine v-ați orienta spre un Gree sau ceva asemănător.
În același buget m-aș orienta spre ceva de genul ăsta.
Tăbăcaru Stela a zis
Am un apartament stil vagon. Adică dormitoarele sunt poziționate pe același perete. Sufrageria este poziționată în capătul holului. Nu știu unde aș putea așeza aparatul de aer condiționat pentru a-mi răci cele două dormitoare.
Holul are lățimea de 1,50 m. Un dormitor are 12 m pătrați, celălalt are 6m pătrați. Și ce putere trebuie să aibă aparatul de aer condiționat?
Petruș a zis
Cam greu pentru vagon să puteți să răciți ambele dormitoare. Încercați modele mai mici, ieftine, pentru fiecare în parte.
Petruț a a zis
Buna ziua am un apartament de 50mp et 4 as vrea sa pun un singur aer condiționat de 18 Btu in living, poate face față, ce îmi recomandați?
Petruș a zis
Nu îmi dau seama cum este poziționat, dar nu cred că va ajunge și în dormitor, mai ales că aveți câteva grade în plus de la etajul 4. Cred că ieșiți la același preț cu 2 de 9000 BTU.
Ana a zis
Salutare! Am achiziționat aparatul de la vorte, la început puțin neîncrezător însă timpul mi-a dovedit ca raportul calitate/preț este extraordinar. Nu pot avea decât cuvinte pozitive ptr acest aparat de aer conditionat. Încă nu i-am găsit niciun defect și îl am de ceva timp. Recomand cu încredere.
Vulpe Iulian a zis
Buna ziua ma documentez in achizitionarea unui aer conditionat de calitate, cu maximul de filtre posibile care sa imi ofere cel mai curat aer, avand si o prichinduta de 10 luni. Aparatamentul are o suprafata utila de 58-60 mp2.Vreau cu tehnologii de ultima generatie ,programare de la distanta, clasa de eficienta A+++. Din cat m-am documentat eu unu de 18000 btu este sufiecient ? Ce parere aveti imi v-a racii tot apartamentul? Sau sa pun un split a cate 9000 btu sufragerie si dormitor? Aeru conditionat intentionez sa il pun in sufragerie. Va mentionez ca pe aceeasi linie este si dormitoru si sufrageria cu perete despartitor unul langa celalalt sunt cele doua incaperi.Pana in ora 12:00 soarele imi bate pe partea dormitorului si a sufrageriei ,unde din dormitor am geam deschis catre balcon care balconu vreau sa il inchid si se intinde pe partea cat tine dormitoru si sufrageria , iar dupa 12:00 soarele se muta si imi v-a bate la fereastra sufrageriei si la bucatarie.Acum ca si echipamente cu un istoric de performante care ar fi cele mai de calitate-durata.Sunt de parearea ca inspir ceea ce imi ofera aparatu ala si nu instalez aer conditionat in fiecare an.Ca si brand am pus ochii pe urmatorele in ordinea lor: Daikini, Mitsubishi, Fujitsu, Gree. Ce m-ati sfatui sa cumpar ca sa imi ofere ce vreau eu( calitate maxima a aerului,durabilitate,tehnologie)Va multumesc frumos pentru eventualele sfaturi obiective.
Petruș a zis
Eu aș alege pe primele 2, iar dacă vreți IoT ar fi ok și ceva de la Samsung. Nu este deloc rău integrarea prin Smartthings
Adrian a zis
Bună ziua! Pentru un apartament de circa 90 mp, 4 camere ( 3 dormitoare în linie orientate către este, sufrageria către nord) ce combinație ar fi potrivită? Ar merge unul de 12.000 sau 18.000 în sufragerie care să răcească și holurile și un multisplit către cele trei dormitoare, adică o unitate externă pentru cele trei camere, cu 9.000 BTU la fiecare dormitor? Mulțumesc!
Petruș a zis
Cam așa ar trebui făcut.