Am hotărât aici că tehnologia inverter este mai bună. Avantajele sunt clare indiferent de situație. Discuția se poate extinde, însă, spre cei care au nevoie de un aer condiționat și pentru mașină. Sigur, acolo treaba este mai delicată, mai ales că majoritatea autoturismelor noi au în dotare aer condiționat. Dar cele vechi ar trebui să găsească variante optime.
Dacă n-ar fi tehnologia inverter…
La aparatele de aer condiționat convenționale, fără tehnologie inverter, compresorul funcționează ori de câte ori pornim climatizarea. Dacă va ajunge la temperatura maximă compresorul se oprește, iar ventilatorul continuă să funcționeze.
Verificarea se făcea cu ajutorul termostatului. Practic, am fi avut porniri, opriri, porniri opriri. Știm că, la frigidere, chiar și cele noi, pornirea înseamnă cel mai mare consum de energie. Practic, pe lângă fiabilitatea compresorului beneficiați și de un consum mai mic de energie dacă apelați la un model cu invertor.
Discuția din articolul de față este despre tehnologia inverter si cât de ok este, dacă merită să facem efortul pentru ea. Sigur, un avantaj mare este că și cele ieftine au un fel de invertor ce își face treaba cât de cât.
Privind pe ansamblu, dacă ne gândim că vom folosi aerul condiționat sub o lună de zile, doar pe iulie, nu știu dacă merită atât de mult.
În regim de funcționare mai mare sau chiar și în perioada rece tehnologia aceasta este mult mai benefică.
DC Inverter
Putem spune, pe scurt, că invertorul reglează turația motorului aparatului de aer condiționat. Altfel, motoarele trifazate cu magneți permanenți au randament mult mai ok față de cele monofazate.
Adaugă un comentariu